rulet sayi tahmini bahis siteleri

Kur’an’ı gereği gibi okumak, ne anlama gelir?

15 Haziran 2011, Kur'anî Bazı Terimler, 1 Yorum »

KUR’AN’I GEREĞİ GİBİ OKUMAK, NE ANLAMA GELİR?[*]

 

“Kur’an’ı siz anlayamazsınız, herkes anlayamaz” diyenlere, apaçık bir reddiyedir.

Bkz. 3/Müzzemmil: 1-8. ayetleri okuyunuz. Gereği gibi, Rabb’in size Kur’an’da öğrettiği, gösterdiği gibi; anlayarak ve geceden bir zaman ayırarak okumak demektir, ilk olarak. Allah; Kur’an’ı doğru anlayabilmenin, uygulayabilmenin ancak, kendisine iman ve Kitabının doğruluğuna, faydasına iman ile ve kendisinin belirlediği zaman diliminde bir zaman ayırarak “okumakla/ders yapmakla” mümkün olabileceğini vurgulamaktadır. Bazılarının dediği gibi “Arapça bilmeden Kur’an’ı anlayamazsınız!” Bu söz, Allah’a karşı söylenmiş “büyük bir söz”, büyük bir kafa tutuştur! Ayrıca şu ayeti çok iyi düşünmenizi öneririm: “Kendilerine verdiğimiz Kitabı (Kur’an’ı), gereği gibi okuyanlar (var ya), işte onlar; ona (Kur’an’a) gerçekten iman edenlerdir.” (Bakara Suresi: 121) O sözleri söyleyenler, kendilerinin; Allah’tan daha iyi bildiklerini söylemiş olmazlar mı? Bu ne cür’et?! Kur’an’ın hiçbir ayetinde göremezsiniz, dil’in; (Arapça’nın), Kur’an’ın anlaşılıp-anlaşılamayacağı noktasında gündem edildiğini. Dil’i “rant” kabul edenlerin, bundan geçimlerini sağlayanların uydurmasından/iddiasından başka bir şey değildir. Ve: “Kur’an anlaşılmaz, siz anlayamazsınız; ancak, şu benim yazdığım, Kur’an’ın anlaşılması için yazdığım kitabımı okursanız/veya beni dinler, bana tabi olursanız, anlayabilirsiniz” diyerek ‘rant/çıkar’ elde ederler. Bu rant bazen maddi boyutludur, bazen manevi! (Aşırı şekilde saygı gösterilmesi, itaat edilmesi gibi.)

Oysa dinin asıl kaynağı Kur’an’a rağmen; (din adına) başka kitapları tavsiye etmek, Allah’a karşı ne büyük bir cür’ettir?!

 

________________________________
[*] Bu konu; “İniş Sırasına Göre Kur’an, Akıl ve Bilim Işığında Türkçe Çeviri” adlı eserin Mavi Kapaklı kitabın 2006 yılındaki baskısının; “Çeviride Geçen Bazı Terimlerin Anlamları” bölümden alıntılanmıştır. Sh. 461-474. Kırmızı Kapaklı kitaplarda bu bölüm çıkartılmıştır. Ancak yeni baskılarda yine Meal’den sonra Son Kısma konulması plânlanmaktadır.

 

“Kur’an’ı gereği gibi okumak, ne anlama gelir?” için bir cevap

  1. hüseyin altınbay dedi ki:

    temizakıl; ilahi vahiyle yön bulmuş ,aklın ve vicdanın ortak paydasıdır..ve kur*an nın muhatabıda temizakıl sahiplerinedir..ve akıl etmek(tebeddür,tezekkür ve tevekkül) ifadeleri kur*an da ısrarla vurgulanmışdır..insanlar anlaşılmak için konuşur ve yazarlar..tek gaye anlaşma dır..mutlak yaratıcı da anlaşılmak için anlaşılan bir kitab göndermişdir..yeterki ilahi vahyi özüne sindir..ögren ..anla..ve yine kur*an ın bir vaadi vardır..bildiklerinizle amel ederseniz bilmediklerinizi size ögretirim…bu destektir..müjde dir..ve kur*an (beyyine..furkan..mübiyn..fussilet..)dir..ve ilk emri de OKU dur..(kaniat.bitki ve hayvanlar..insan kitabı)na okumadır..ve bu okuma kayda geçen bir okumadır..ahirette de ilk cümle.OKU kitabına dır..eylem ve söylemlerin kayda alındıgı hiçbir eksik ve noksanı olmuyan kayıt.. diye düşünüyorum ..selam ve dua ile..tevfik ALLAH cc u dandır..
     

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorumlar