rulet sayi tahmini bahis siteleri

Kalori Nedir

15 Aralık 2013, İnsan, Yaşam ve Sağlık, Yorum Yok »

Kalori Nedir

Kalori Cetveli
Kalori

Kalori ve vücut ağırlığı konusunda temel bilgiler

Kalori; vücudun kendi işlevlerini ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için kullandığı enerji birimidir. Yiyecek ve içeceklerde bulunan proteinler, yağlar ve karbonhidratlardan açığa çıkar. Kalbi, beyni ve ciğerleri işler durumda tutmak gibi temel vücut faaliyetlerini gerçekleştirmek için gereklidir. (Bu temel işlevlere bazal metabolizma da denir.) En küçük bir el hareketinden 5 kilometrelik bir koşuya kadar tüm hareketleri gerçekleştirmek için hayati bir öneme sahiptir.

Her gün ihtiyaç duyduğumuz kalori miktarı, ağırlığımıza, ne kadar kas kütlesine sahip olduğumuza ve ne kadar aktif olduğumuza göre değişir.

Eğer vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori tüketirseniz, bu fazla kaloriler yağ olarak depolanacaktır.

Eğer vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az kalori tüketirseniz, daha önceden depolamış olduğunuz kaloriler (yağ) ek enerji üretmek için kullanılacaktır.

Bir kilogram, 7.000 kalori civarındadır.

Aşağı Kilo Kontrolü

Günde 500 kalori daha az alırsanız, haftada 3.500 kalori az almış olursunuz. Böylece yaklaşık yarım kilo vücut yağından kaybedersiniz.  Ancak kesinlikle kalori tüketiminizi günde 1.200 kalorinin altına düşürmeyin.*

Eğer haftada yarım kilodan daha fazlasını kaybetmek istiyorsanız, ya kalori alımınızı daha çok azaltmanız* ya da egzersizle yaktığınız kalori miktarını artırmanız gerekecektir.

Kilo Koruma

Harcadığınız kalori miktarıyla yiyecek ve içeceklerden aldığınız kalori miktarını dengeleyin. **

Kadınsanız:

Vücudunuzun her yarım kiloluk ağırlığı için günde 12 kaloriye ihtiyacınız vardır. (60 kilo ağırlığındaki bir kadının günde yaklaşık 1.440 kaloriye ihtiyacı vardır).

Erkekseniz:

Vücudunuzun her yarım kiloluk ağırlığı için günde yaklaşık 14 kaloriye ihtiyacınız vardır.  (90 kilo ağırlığında bir erkeğin günde 2.160 kaloriye ihtiyacı vardır.)

*Kaynak “Dietary Guidelines for Americans, 2005.” ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) **Kaynak: Dietary Guidelines for Americans, 2005. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, ABD Tarım Bakanlığı (USDA)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorumlar