İslâm’da Mürted ne demektir ve Mürtedler öldürülür mü?!
(Doğru bilinen bir yanlışı tahlil: “VE SÜNNET”, adlı eserimizden).
Mürted: Düzeni yıkmak kastı ile silahlı, toplu eyleme girişen fertler, yani düzen manâsındaki Din’e karşı; ‘topluca ve silahlı eyleme girişen’ demektir.
Onun için DİN kavramı, Kur’an Mealimiz’de şu anlamlarda yerine göre kullanılmıştır:
DİN
Cümledeki yerine göre Mealimizde şu şekilde verilmiştir;
a – Hesap günü,
b – Yaşam biçimi, sistem, düzen,
c – Geçerli yasalar,
d – İbadet biçimleri,
e – Tabiat kanunları,
f – Millet gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
Çeviri içerisinde cümledeki yerine göre, ilgili anlamın kullanılmasına özen gösterilmiştir. (Mealimizin son sayfasından alıntılanmıştır, İlk Baskı, Yıl 2006, İstanbul.)
İnsanlar inançlarını söyleyebilir. İnançlarından dönebilir. İslâm Medeniyeti’nde hiçbir insan müslüman iken kâfir, kâfir iken müslüman olduğundan dolayı öldürülmez. İnançlarından dönme ahlâkî bir olaydır. Ahlâkî olayların dünyada müeyyidesi yoktur. Müeyyideleri Ahirette olur.
Kur’an-ı Kerim’de inançlarından dönenler öldürülür mealinde bir tek hitap yoktur. Devlet düzeni ile ilgili tarihi uygulamalar bazı kişiler tarafından yanlış yorumlanarak, günümüzde sansasyon oluşturulmaktadır.
Eğer bir ülke saldırırsa bu saldıran ülkede; Allah’ın Din’i (yani hukuk düzeni) kuruluncaya kadar savaş devam eder. Zira saldırıyı onlar başlattı. Saldırıyı başlatanlar başka taraf olmadıkça, müslümanlar hiçbir zaman bir başkasına inançlarından dolayı saldıramazlar.
Kendilerine saldırı olmadıkça, Din için saldıramazlar.
Kendilerine saldırı (fiili, silahlı saldırı) olursa, saldırgan tarafın tüm askeri güçleri çökertilinceye kadar savaşırlar.. Saldırgan ülkede, bir hukuk düzeni (Din) hâkim olunca geri dönerler.
____________________________________
Kaynak: Hukuk Usûlü ve Sünnet, Birinci Baskı Nisan 2012, İstanbul.
http://kitap-ekitap.com/product.php?id_product=14
Bir cevap yazın