05- İNSANLARDAN BİRŞEYLER DİLENMEMEK İLKESİ
Çocuklarınızı iş adamı olarak ya da kendi ayakları üzerinde durabilsinler diye iyi birer insan olarak yetiştirmek istiyorsanız, çocuklarınıza kimseden birşey istememeyi aşılayınız. Çocuk istek duyacak. İsteyecek birilerinden. İstekleri verilmez ise, çocuk üzülecek, lakin çalışıp, para kazanmanın gerekliliğini idrak edecek.
Bir anne ve babanın çocuklara göstereceği çok aşırı merhamet aslında çocuklara yapılmış bir kötülüktür.
Özellikle 15 yaşında, artık bir çocuk başkalarından birşey istemeyi terk ederek, kendi ihtiyaçlarını kendisi elde etmeye gayret etmelidir. Başkalarından birşeyler dilenmemek ilkesi yetişkinlerin hayatında da oldukça önemlidir.
İnsanlardan birşeyler istemeyince, örneğin acıktın, karnın zil çalıyor, kimseden ekmek de istemiyorsun, ya öleceksin ya da çalışacaksın. Ölmeyi kimse arzu etmeyeceğine göre, insan çalışmayı tercih edecektir.
Bazıları ölmüşlerden birşeyler dileniyor. Ölmüşler, yaşayanlara ne verebilir ki? Bunlar batıl inançlardır.
İnsanlar, ne ölülerden ne de yaşayan insanlardan birşeyler dilenmemelidir.
Arz ve talep bir şeyler dilenmek değildir. Arz ve talep ekonominin temel bir kanunudur. Eski elbiseni pazara götürerek arz edebilirsin. Bir başkası bu elbiseyi talep ederse, karşılıklı rıza ile ticaret gerçekleşmiş olur. O almış, sen de satmış olursun. Bir malı arz etmek, bir emeği arz etmek insanlardan birşeyler dilenmek değildir. Göğsünü gere gere arz ediyorsun. Satışa sunuyorsun. İhtiyacı olan talep edecektir. Başkalarına arz edecek mal üretenler, başkalarına arz edecek emeği olanlar, başkalarına muhtaç olmadan yaşama imkanını elde ederler. Maydanoz ürettiğinizi varsayalım. Bunu pazarda arz edersin. Talep edenlere satarsın. Eline geçen para ile ihtiyacın olan başka bir malı ararsın. Bu malı arz edenleri bulursan, pazarlık ederek satın alırsın. Böylece ticaret yolu ile mallar el değiştirir. İnsanlar çeşitli ihtiyaçlarını temin ederler.
Zengin olmak isteyen bir insan öncelikle şunu düşünecek. Başkalarına ne arz edebilirim? Ben de ne var ki, bunu arz edeyim. Beden gücünü (iş gücü), zihin, duygu, emeğini arz eder. Satar. Kazandığı paranın bir kısmı ile acil ihtiyaçlarını satın alır. Bir kısmını biriktirir. Birikim ile sermaye oluşur. Sonra bu sermaye ile hammadde satın alır. Emeğini kullanır. Mamul madde haline getirir. Ürettiği mamul maddeyi arz eder. Talep edenlere satar. Tekrar hammadde alır, üretir satar. Böyle böyle devam eder. Atölye kurar. Atölye zamanla büyür. Fabrikaya dönüşür. Zengin olmak sabır ister, sabırla, düzenli olarak çalışmayı ister. Arz eden eller, her zaman için, insanlardan birşeyler dilenen ellerden üstün olur. Üstün olmak istiyorsanız dilenmekten vazgeçerek, arz eden eller olmaya gayret ediniz. Zengin olmak, kalkınmak istiyorsanız üretim yaparak, ürettiklerinizi arz ediniz. Kalkınabilmenin yolu insanlardan birşeyler dilenmemekten, planlamadan, üretimden ve ticaretten geçer.
_______________________________________________________
İlk Baskısı; 01.01.1992 tarihinde yapılmış olan bu eser: “ve SÜNNET” adı altında çok yakında SADIK TÜRKMEN YAYINLARI arasında yayınlanacaktır.
Bu Eser’in temeli 1987 yılında atılmıştır. Çeşitli araştırmalar sonucunda yaklaşık 3.000 Sayfalık A4 ebadında bir bilgi toplanmıştır. Ve ilk Baskısı’nı 01.01.1992 Tarihinde 461 sayfa olarak: “Evrensel Yüksek Adalet Kurumu, Kurucu Genel Sekreterliği Yayınları” adı altında: “FIKIH USÛLÜ” olarak yayınlamıştık. Bu yeni baskı, gözden geçirilerek size sunuldu. bugün ise içinde geçen Mealleri bizim mealden koyacağımız (Meal dizgi sistemi farklı olduğu) için yaklaşık 500-600 sayfayı bulması beklenmektedir. Alıntı; 170-171. sayfalardan yapılmıştır.
Bir cevap yazın