rulet sayi tahmini bahis siteleri

Allah’ın İsimleri

14 Haziran 2011, Kur'anî Bazı Terimler, 2 Yorum »

ALLAH’IN İSİMLERİ[*]

 

“Allah, zaman ve mekandan münezzehtir” ibaresi nasıl anlaşılır. Göklerin büyüklüğü yanında dünya bir kum tanesi gibi. Arşın büyüklüğü yanında ise, gökler bir kum tanesi gibi. Arş’tan daha ilerisinde artık mekân da yok, zaman da yok. Allah’ın zatı, arş’ın fevkinde (ilerisinde, yükseğinde) ise; zaman ve mekân yok. Allah, zaman ve mekândan münezzehtir, bu anlama geliyor. Arş’tan sonra zaman ve mekân olmayınca, daha ilerisinde sonsuzluk oluşuyor. Sonsuz öyle bir büyüklük ki, en büyük sayı bile önemli bir anlam taşımıyor. Allah’ın zatı nasıldır? Ezelî, ebedî olan sonsuz kudret ve kuvvete sahip olan Allah’ın nasıl olduğunu, neye benzediğini bizim zekâmızın tarif etmesi olanaksızdır. Ancak biz insanlar, bize bildirildiği kadar (vahiy ile), Allah’ı bilebiliriz. Rabbimiz Allah bize, kendisini en güzel isimlerle bildirmiştir. Bu kadarını bizler için yeterli görmüştür.

Bir sayıma göre Kur’an’da 99 Allah’ın ismi sayılmıştır. Bu isimleri ve anlamlarını öğrenmek yeterli görülmüştür. Daha ilerisine gerek görülmemiştir. Allah’ı gereği gibi bilmek isteyenler bu isimlere ve anlamlarına, Kur’an’ı okurken dikkat ederler. Bir parlementer, bir bakan, bir başbakan olma sevdasıyla yanıp tutuşan milyonlarca insan, niçin Allah’ın sonsuz iktidarında, yüce bir mevki sahibi olmayı hiç düşünmez? Devlet, hükümet ve belediye başkanları bir gün bu gerçeği anlayarak Allah’a (Kur’an’a) itaat edeceklerine yemin etseler, bu durum herkesin yararına olabilir.

 

_______________________________________
[*] Bu konu; “İniş Sırasına Göre Kur’an, Akıl ve Bilim Işığında Türkçe Çeviri” adlı eserin Mavi Kapaklı kitabın 2006 yılındaki baskısının; “Çeviride Geçen Bazı Terimlerin Anlamları” bölümden alıntılanmıştır. Sh. 461-474. Kırmızı Kapaklı kitaplarda bu bölüm çıkartılmıştır. Ancak yeni baskılarda yine Meal’den sonra Son Kısma konulması plânlanmaktadır.

 

“Allah’ın İsimleri” için 2 cevap

  1. Kenan Fırat dedi ki:

    Sayın Türkmen,
    “Allah’ın 99 ismi vardır” demek Allah’a hakaret değil midir?
    Ancak şöyle demeliyiz:
    “ALLAH’IN KURAN’DA GEÇEN İSİMLERİ 99 DUR”
    En derin saygı ve sevgilerimle,
    Kenan Fırat

    • Merhaba Sayın FIRAT; inanın ben iki-üç kez tekrar tekrar yukarıda notumu gözden geçirdim ancak; “Allah’ın 99 ismi vardır” böyle bir ifademe rastlayamadım?!

      Siz görüp te ve hakaret olarak algıladığınız bu ifademi lütfen buraya not düşer misiniz?!

      İlginiz için ben teşekkür ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorumlar