“Alak” kelimesine yeni bir yorum, yeni bir bakışaçısı.
|
Düşünen insanların görüşlerini bekliyorum.
BU YORUMA, BU BAKIŞAÇISINA olumlu bakanların sevgi sözcüğünü akıllarından çıkarmadan, yine bu yorumu kabul etmeyen ve olumsuz bakanların da yine sevgiyle yorum yapmalarını rica ediyorum.
Olumsuz düşünüp de SEVGİYLE YORUM YAPMAK ne demektir, diye bir soru sorulduğunda; cevabımız: “Ben bu konuda şöyle düşünüyorum” demek olur. Çünkü bunun dışında bir söylemi, davranışı insan olarak hepimiz/herkes yanlış anlayabiliyor ve doğrusu nefsimize zor geliyor. Kişi ELEŞTİRİ yapıyorum derken karşı tarafı incitebiliyor. Ve bunun güya İLİM ADINA yapılıyor olması üzücü. Karşı tarafın yakalayışını/kavrayışını bu şekilde eleştirerek/kınayarak birşeyler dile getirmek nefislere (karşı tarafa özellikle) zor geliyor. Bunu kendimden bildiğim için mümkün mertebe yıkıcı eleştiriler yapmaktan uzak durmaya çalışırım.
Birilerine bize göre hatalı anlayışlarını/kavrayışlarını düzeltmenin/iyileştirmenin BAŞKA YOLLARI da olmalı. Ve biz müslümanlar olarak bu yolları bulmalıyız, diye düşünüyorum.
|
ALAK SURESİ[*]
Rahmân ve Rahîm Allah’ın adıyla
(İyiliği Sonsuz, İkramı Bol Allah’ın Adıyla)
1. YARATAN Rabbinin adıyla oku/okuyup paylaş![1]
2. O insanı alâktan (embriyodan/hücreden)[2] yarattı.
3. Oku, Rabbin sayısız ikrâm edendir.
4. O, kalem ile öğretti.
5. (O), insana bilmediklerini öğretti.
______________________________
[1] İkra/Oku: Bu ayette; doğayı, çevreyi, kültürleri, insanları ve bilim dallarını yani; ‘Yaratılan Ayetler’ ile ‘İndirilen Kur’an Ayetlerini’; “Akıl ve Bilim Işığında” doğru bir şekilde oku emri olduğu gibi; okuyup kavradıklarını bir başkalarına okuma/bir başkalarıyla paylaşma emri de olabilir…
[2] Embriyonik süreç, Alak: “Kan pıhtısı, alaka, ilişki, sevgi” anlamlarını da içerir. Yani bu durumda: “Allah insanı alakadan, ilişkiden, aşktan; bugün için ise sevgiden doğan ilişkiden yarattı” da diyebiliriz. Onun için insanda ‘sevgi’ ağır basar.
Bkz. http://tr.wikipedia.org/wiki/Embriyo (İnternet Ansiklopedisi).
Bir de işin şu boyutundan bakmakta fayda var: İnsanın ilk yaratılışına gönderme de olabilir. Yani: “Allah; İNSAN denen varlığı sevdiği için ve severek yarattı. Onun için de Meleklere: Sevdiğim bu varlığı tanımanızı istiyorum” diyerek te onlara teklifte bulundu.
Tabi melekler Allah’ın yarattığı bu varlığı onayladılar. İçlerinden muhalif olan bir tek kişi çıktı, onun adı (tabi bizim kavrayışımıza göre) o ana kadar İblis iken; muhalefetinden sonra Şeytan adını almıştır.
Allah sevmediği bir varlığı yaratır mı? Hayır. Sevdiği birşeyi yarattı. Aile kurumunu da sevgiyi anlamamız için yarattı. Dolayısıyla; bize sevgisi saygısı olan çocuklarımıza nasıl ki sevgimiz devam ediyor; sevgi ve saygı göstermeyenlere de sevgmiiz kalmıyor; işte Allah ta kendisine olan sevgimiz, saygımız ve bağlılık durumumuza göre bize muamele ediyor, diye düşünüyoruz.
Alak’tan yarattı, meselesine: İnsanı sevdiği için yarattı, olarak ta bakabiliriz diye bir pencere açmış olduk. Bu yarattığı insana da iki yol gösterdi: Bu yollardan hangisine uyarsa da gidecekleri yeri de yine gönderdiği Rehberinde bildirmiş oldu. Ya şükredici olur Cennete gidersiniz veya Nankörlerden olur Cehenneme gidersiniz, diye de uyarıda bulundu. En doğrusunu Allah bilir.
|
|
[*] Kaynak: “Akıl ve Bilim Işığında Arapça Mushaf Sırasına Göre Kur’an’ın Türkçe Çevirisi” adlı eserin baskıya hazırlık aşamasından alıntılanmıştır. Muhtemelen baskı yılı 2012 yılı sonu veya 2013 yılı başı olabilir. Büyük Boy]
Oku’daki Kur’ani okuma ile birklikte dogayi okuma yorumunuzu cok yerinde buldum. Kur’an hic bir zaman tek bir manayla yetinmeyen mucize bir kitap ve ‘Oku’ emrinin hem fiziksel okuma hemde ruhsal benligimizi okumadan gectiginide dusunuyorum. Mealinizi alip okumak isterim ama kitapcilarda bulmam sanirim mumkun degil. bu konuda bilgilendirme maili atarsaniz sevinirim.
NE İLGİ NE ALAKA…
ALAK; “ilişmek, takılmak, yapışmak, bitişmek, tutunmak, sevmek, tutkun olmak” DEMEK..
Asmak, askıya almak, ertelemek, yorumlamak, bir şey hakkında yorum yapmak, takmak, iliştirmek (ta’lîgan), ilgilenmek, ilişkili olmak, ilişmek, takılmak, bir şeye ilişkin olmak, bir şeye ait olmak (ta’alluq), ilgi, alaka, dostluk, iş, meslek, uğraş (a’lâqa), yorum, siyasi yorum (ta’lîq), dipnot, şerh, haşiye (ta’lîga), kan pıhtısı, sülük (alaq), hayvana verilecek yiyecek (alîq), ile ilgili, ilişkin, alakalı (mutealliq), askı, asacak (mi’lâq), askıda bırakılmış (mu’allaq) kelimeleri bu kökten…
“ilgisinden, alâkasından, sevgisinden” şeklinde yorumlamak belki daha iyi anlama düşer.
“Nasıl yaratıldım?” değil; “Neden/Niçin yaratıldım?”
SÖZÜN EN GÜZELİNİ İNZAL EDEN RABBİMİZDİR.
RABBİMİZ İLMİMİZİ ARTIRSIN.
Allahu Teala bu surede peygamberimiz hz Muhammed Mustafa s.a.v nezdinden butun insanliga oku diyor bilimin isiginda insan beyninnin ulasabilecegi yer ne ise oraya kadar arastir oku